Welkom bij TanDent
Heeft u een tand of kies verloren? Een implantaat kan een effectieve oplossing zijn. Het is een klein, titanium schroefje dat chirurgisch in uw kaakbot wordt geplaatst ter vervanging van de verloren tand of kies. Met een implantaat wordt niet alleen uw gebit volledig hersteld, maar verbetert ook de functionaliteit en esthetiek ervan, wat kan bijdragen aan uw zelfvertrouwen.
Bij TanDent streven we naar het leveren van de best mogelijke mondzorg in een warme, vertrouwde omgeving. Ons ervaren team van tandheelkundige professionals staat vijf dagen per week paraat om u te begeleiden bij het behouden van een gezonde mond. Bij ons staat u, als patiënt, altijd centraal. Overweegt u om u in te schrijven als nieuwe patiënt bij TanDent? Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken voor een eerste consult en inschrijving.
We heten u van harte welkom in onze praktijk, waar u niet alleen hoogwaardige zorg vindt, maar ook gerichte oplossingen die aansluiten op uw specifieke behoeften. Bij TanDent kunt u erop vertrouwen dat we de juiste aanpak vinden voor uw mondgezondheid.
Wat doet de Implantoloog in Haarlem?
Een implantoloog is gespecialiseerd in het vervangen van ontbrekende tanden door implantaten, die dienen als basis voor diverse tandheelkundige prothesen zoals implantaatkronen, -bruggen, of een kunstgebit met kliksysteem.
Implantaatkronen zijn individuele tandprothesen die op een enkel implantaat worden geplaatst, waardoor ontbrekende tanden worden vervangen met duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit vergelijkbaar met natuurlijke tanden.
Implantaatbruggen bieden een stabiele en permanente oplossing voor het vervangen van meerdere opeenvolgende ontbrekende tanden, zonder dat tanden naast het implantaat worden aangetast, zoals bij traditionele bruggen.
Kunstgebitten met een kliksysteem maken gebruik van implantaten als verankeringen, waardoor ze stevig op hun plaats blijven zitten tijdens praten en eten.
Elk behandelplan wordt individueel opgesteld, rekening houdend met mondgezondheid en specifieke behoeften, en met moderne technologieën biedt implantologie duurzame oplossingen voor een natuurlijke glimlach en verbeterde levenskwaliteit.
Hoe lang mogen implantaten blijven zitten?
Na 10-15 jaar neemt het risico op scheuren en lekken van implantaten toe door normale slijtage en invloeden zoals beweging en belasting. Hoewel moderne implantaten van hoge kwaliteit zijn, gaan ze niet voor altijd mee. Daarom is periodieke vervanging nodig voor de gezondheid en veiligheid van de patiënt. Reguliere controle door een medische professional is cruciaal om problemen op tijd op te sporen en te voorkomen. Zo wordt de levensduur van de implantaten gemaximaliseerd en worden mogelijke complicaties voorkomen.
Hoe werkt het plaatsen van een implantaat?
Het traject
- Stap 1: De tandarts begint met het toedienen van een verdovingsmiddel in het tandvlees rond de plek waar het implantaat zal worden geplaatst. Dit verdovingsmiddel zorgt ervoor dat het gebied gevoelloos wordt, zodat je geen pijn zult voelen tijdens de ingreep. Het kan een kleine prik zijn, maar het helpt om de behandeling comfortabeler te maken.
- Stap 2: Zodra de verdoving is ingewerkt, maakt de tandarts voorzichtig het tandvlees los op de plaats waar het implantaat moet komen. Dit wordt gedaan om ruimte te maken voor het implantaat en om toegang te krijgen tot het kaakbot eronder. Vervolgens boort de tandarts een klein gaatje in het kaakbot op de exacte locatie waar het implantaat zal worden geplaatst. Dit proces kan een licht gevoel van druk veroorzaken, maar door de verdoving zul je geen pijn voelen.
- Stap 3: Nadat het gaatje in het kaakbot is geboord, wordt het implantaat voorzichtig in het gaatje geplaatst. Het implantaat is meestal gemaakt van titanium en heeft de vorm van een schroef. Zodra het implantaat op zijn plaats zit, kan het tandvlees worden gehecht en begint het genezingsproces. Het implantaat zal in de komende maanden met het kaakbot vergroeien, wat zorgt voor een stevige basis voor een kunsttand, een brug of een ander tandheelkundig prothetisch stuk dat op het implantaat wordt geplaatst.
Hoe moet ik mijn implantaat verzorgen na de plaatsing?
Het onderhoud van implantaten vraagt om zorgvuldige reiniging, waarbij speciale aandacht nodig is voor het behoud van een schone overgang tussen het implantaat en het tandvlees. Probeer tijdens het poetsen uw mond niet te wijd open te doen en indien mogelijk uw lip voorzichtig opzij te houden. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de implantaten grondig worden gereinigd en vrij blijven van ophopingen van bacteriën en tandplak.
Veelgestelde vragen aan onze implantoloog hier in Haarlem
Wat mag niet na implantaat?
In de eerste vijf dagen na de behandeling kan het moeilijk zijn om vast voedsel te eten. Probeer het gebied rondom de implantaten te vermijden tijdens het eten van vast voedsel. Soms kan het nodig zijn om gedurende de eerste periode na de behandeling alleen zacht of vloeibaar voedsel te consumeren. Uw behandelaar zal hierover instructies geven indien nodig.
Hoeveel kost het om een implantaat te laten plaatsen?
Bij Tandent zijn de kosten voor het plaatsen van een implantaat vergelijkbaar met die van andere praktijken. Deze tarieven worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om eerlijke prijzen te waarborgen. Voor een volledig overzicht van alle tarieven verwijzen wij u graag naar de website van de NZa.
Houd er rekening mee dat er extra kosten worden berekend voor het vervaardigen en plaatsen van de kroon, brug of prothese, evenals voor het voorbereidende werk, zoals röntgenfoto’s, en de nazorg. Voor meer informatie over onze tarieven kunt u gerust contact met ons opnemen.
Is het plaatsen van implantaten een pijnlijke procedure?
In de regel wordt het plaatsen van implantaten als pijnloos ervaren. Voor aanvang van de behandeling wordt plaatselijke verdoving toegepast rondom het gebied waar het implantaat zal worden geplaatst. Dit vermindert aanzienlijk het ongemak, waardoor u comfortabel in de tandartsstoel kunt zitten en de behandeling als prettig zal worden ervaren.
Wat is de typische hersteltijd na het plaatsen van een implantaat?
Het herstelproces duurt doorgaans minimaal twee maanden. Gedurende deze periode is het belangrijk om geen druk uit te oefenen op de implantaten. Als u implantaten hebt gekregen voor een nieuwe prothese, wordt geadviseerd om gedurende de eerste twee weken uw oude onderprothese niet te dragen. Na deze periode wordt er een controleafspraak ingepland bij de kaakchirurg.
Welke tandpasta wordt aanbevolen voor gebruik bij implantaten?
Voor het reinigen volgens de Bass-methode, is het raadzaam een milde tandpasta te gebruiken, zoals Elmex®, Zendium®, of Sensodyne®. Plaats de tandenborstel half op het tandvlees en half op het implantaat, en zorg ervoor dat de borstel onder een hoek van ongeveer 45° naar het tandvlees gericht is. Maak kleine horizontale bewegingen en let erop dat u het tandvlees raakt. Vooral het poetsen van de binnenzijde van de mond kan aanvankelijk lastig zijn.
Oefen een lichte druk uit, omdat het reinigen van uw mond niet veel kracht vereist. U kunt indien nodig uw lip voorzichtig wegduwen met uw andere hand om beter te kunnen zien wat u doet. Poets uw implantaten driemaal daags volgens de Bass-methode.